Gamay – unikali vynuogių veislė, iš kurios gimsta lengvi, elegantiški ir vaisiški raudonieji vynai. Ji daugiausia auginama Božolė (Beaujolais) regione, kur sukuria tiek kasdienius, tiek aukščiausios kokybės Cru Beaujolais vynus.
Istorija – uždrausta, bet mylima
Gamay istorija prasideda dar XIV a., kai ji buvo plačiai auginama Burgundijoje. Tačiau 1395 m. Burgundijos kunigaikštis Philippe le Hardi uždraudė Gamay vynuoges šiaurinėje Burgundijoje, laikydamas jas „prasta“ veisle, ir liepė koncentruotis į Pinot Noir. Tai paskatino Gamay vynuoges klestėti į pietus nuo Burgundijos – Božolė regione, kur jos atrado savo tikruosius namus.
Vyno iš Gamay vynuogių išskirtinumas
-
Ryškus vaisiškumas – vyrauja vyšnių, aviečių, braškių ir gėlių natos.
-
Lengvi taninai ir gaivi rūgštis – vynas yra švelnus, lengvai geriamas ir gaivus.
-
Anglies maceracija – ši fermentacijos technika sustiprina vaisinius aromatus ir
išlaiko vyno lengvumą.
Kam naudojamos Gamay vynuogės?
-
Beaujolais Nouveau – garsusis jaunasis vynas, išleidžiamas kasmet lapkričio trečiąjį ketvirtadienį.
-
Beaujolais-Villages – geresnės kokybės vynai su didesniu sudėtingumu.
-
Cru Beaujolais – aukščiausios kokybės vynai iš 10 prestižinių Božolė vietovių
(Brouilly, Chénas, Moulin-à-Vent ir kt.), galintys brandintis ilgiau ir pasižymintys
struktūriškumu.
Kodėl verta paragauti Gamay vynų?
-
Universalumas – puikiai dera su lengvais užkandžiais, paukštiena ar net žuvimi.
-
Lengvumas ir gaivumas – idealiai tinka tiek kasdienai, tiek šventėms.
-
Puikus kainos ir kokybės santykis – aukštos kokybės prancūziškas vynas už
prieinamą kainą.