Rožinis vynas – gaivus prancūziškos vasaros skonis

Rožinis vynas – gaivus prancūziškos vasaros skonis

Rožinis vynas (Rosé) – tai elegancija, lengvumas ir universalumas viename butelyje.
Prancūzija yra viena didžiausių rožinio vyno gamintojų, ypač garsėjanti Provanso regiono šedevrais.


Trumpa istorija


Rožinis vynas turi gilias šaknis – jis buvo vienas pirmųjų vyno stilių, gaminamų dar senovės Graikijoje ir Romoje. Tačiau būtent Prancūzijoje, ypač Provanse, jis išpopuliarėjo kaip lengvas, gaivus ir kasdieniam mėgavimuisi skirtas vynas.


Kaip gaminamas ir kodėl rožinis?


Rožinis vynas gaminamas iš raudonųjų vynuogių, tokių kaip Grenache, Syrah, Cinsault, Pinot Noir. Skirtingai nei raudonasis vynas, rožinis turi trumpesnį odelių kontaktą su sultimis – vos kelias valandas ar dienas, todėl įgauna švelnią rožinę spalvą.


Koks maistas tinka prie rožinio vyno?

  • Jūros gėrybės – krevetės, midijos, tunas.
  • Lengvi užkandžiai – salotos, sūriai, tapenada.
  • Baltos mėsos patiekalai – vištiena, kalakutiena, antiena.
  • Vasaros vakarienės – puikiai dera prie grilio patiekalų ir Viduržemio jūros virtuvės.


Įdomūs faktai apie rožinį vyną

  • Provansas – rožinio vyno sostinė, kur gaminama daugiau nei pusė viso Prancūzijos rožinio vyno.
  • Ne tik vasarai! - Geras rožinis vynas tinka ištisus metus, ypač su lengvais patiekalais.
  • Skirtingi atspalviai – nuo blyškios lašišos spalvos iki ryškios avietinės, priklausomai nuo vynuogių ir gamybos metodo.



Grįžti į tinklaraštį